укр рос

Будівництво та монтаж інженерних мереж і споруд

Особливості прокладки водопровідних труб

Сучасні водопровідні роботи включають кілька етапів. В першу чергу для повноцінного водопостачання будинку необхідно прокласти трубопровід. Існує декілька способів прокладки труб водопроводу, які відрізняються в залежності від типу грунту.

Найбільш популярним і правильним методом є монтаж труб в землю. Водопровідні труби захищені від руйнівної дії низьких температур, що гарантує безперервну подачу води в будинок, а також не допускає заморозку системи.

Водопровідні роботи включають два варіанти установки труб в землі: канальний і безканальний.

Перший метод відмінно підходить для монтажу труб опалення та гарячої води. Спосіб передбачає монтаж труб в канали з бетону, а також ізоляцію для збереження тепла. Рекомендується використовувати поліетиленові труби низького тиску, оскільки вони перешкоджають перегріву.

Безканальний спосіб укладання труб - це монтаж труб водопроводу прямо в траншею, викопану в землі.

Особливості траншеї для прокладки водопровідних труб

Траншея повинна мати глибину, достатню для того, щоб укрити труби від промерзання. Іншими словами - головний орієнтир полягає в глибині промерзання землі. У кожному регіоні цей показник різний. Оптимальний варіант - до двох метрів.

Перед укладанням труб необхідно підготувати дно траншеї, яке потрібно вирівняти. На дно кладуть слой гравію або піску товщиною близько 20 см. Зверху цього слою укладають трубу, а потім засипають гравієм і піском. Дана технологія дозволяє уникнути утворення знизу труби порожнечі. В такому випадку труба прогнеться і пошкодиться. На закінчення траншею засипають ґрунтом маленькими слоями. Кожен слой потрібно добре утрамбувати.

Як вже було зазначено, все це робиться для того, щоб утеплити труби. Однак, в деяких областях глибина промерзання може бути набагато нижче, ніж два або три метри. В такому випадку водопровідні труби утеплюють повітрям.

Як варіант - використання теплоізолюючих матеріалів:

  • пінополістирол;
  • скловата;
  • мінеральна вата;
  • пенополіуретановая шкарлупа.

Можна укласти водопровідну трубу в трубу більшого розміру, в яку накачують тепле повітря.

У деяких випадках труби водопроводу утеплюють кабелем водопостачання (холодного). Кабель обвиває труби або встановлюється поблизу.

Зрозуміло, щоб система водопроводу та опалення справно і довго функціонувала краще звернутися до професіоналів нашої компанії, які виконають будь-які водопровідні роботи на вищому рівні.

‹‹ Повернутися