укр рос

Будівництво та монтаж інженерних мереж і споруд

Пристрій для перевірки зрілості продукту

Нідерланди славляться ефективністю своїх теплиць для вирощування фруктів та овочів, але ці операції покладаються на людей, які обирають продукцію. "Люди все ще кращі за роботів, але на автоматичне збирання врожаю докладається багато зусиль", - говорить Елдерт ван Хентен, інженер-аграрник Університету Вагенінген у Нідерландах, який працює на комбайні солодкого перцю. Завдання полягає в тому, щоб швидко і точно визначити перець і уникнути зрізання головного стебла рослини. Ключ полягає в швидкому, точному програмному забезпеченні. "Ми проводимо глибоке навчання на машині, щоб вона могла швидко інтерпретувати всі дані з кольорової камери", - каже ван Хентен. "Ми навіть подаємо дані зі звичайних вуличних сцен у нейронну мережу, щоб краще їх навчити".

У Великобританії Грін розробив комбайн для полуниці, який, на його думку, може збирати фрукти швидше, ніж людина. Він спирається на стереоскопічне бачення з RGB-камерами, щоб захопити глибину, але саме його потужні алгоритми дозволяють йому збирати полуницю кожні дві секунди. За оцінками Гріна, люди можуть вибрати від 15 до 20 хвилин на хвилину. "Наші партнери з Національної фізичної лабораторії працювали над проблемою два роки, але одного разу у них був мозковий штурм, який нарешті розірвав його", - каже Грін, додаючи, що рішення є надто комерційно чутливим, щоб ділитися ним. Він вважає, що контрольовані групи роботів можуть зайти на місце збирачів полуниці приблизно через п’ять років. Університет Харпера Адамса розглядає можливість створення відокремленої компанії для комерціалізації цієї технології. Однак великою перешкодою для комерціалізації є полягає у тому, що виробники продуктів харчування вимагають роботів, які можуть збирати всі види овочів, каже ван Хентен. Наприклад, різноманітність форм, розмірів і кольорів помідорів робить їх збір важким завданням, хоча вже є робот, який видаляє небажане листя з рослин.

Ще одне ключове місце для пошуку ефективності - це терміни. Збирати занадто рано - марнотратно, бо ви втрачаєте зростання, але занадто пізно збір скорочує тижні часу зберігання. Інженер з точного землеробства Мануела Зуде-Сассе з Інституту сільськогосподарського машинобудування та біоекономіки Лейбніца в Потсдамі, Німеччина, прикріплює датчики до яблук для виявлення їх розміру та рівня пігментів хлорофілу та антоціаніну. Дані подаються в алгоритм для розрахунку стадії розвитку, і, коли настає час для збору, виробники отримують попередження за допомогою смартфона.

Наразі Zude-Sasse поставив датчики на груші, цитрусові, персики, банани та яблука. Пізніше цього року вона повинна розпочати польові випробування в комерційній теплиці з помідорами та яблуневому саду. Вона також розробляє додаток для смартфонів для виробників вишні. Додаток використовуватиме фотографії вишень, зроблені виробниками для обчислення швидкості росту та оцінки якості.

Вирощування свіжих фруктів та овочів полягає в підтримці високої якості при мінімізації витрат. "Якщо ви можете запланувати збір врожаю до оптимального розвитку плодів, тоді ви зможете отримати економічну користь і якісну", - говорить Зуде-Сассе.