укр рос

Будівництво та монтаж інженерних мереж і споруд

Трекери для тварин

Розумні нашийники - трохи схожі на носні пристрої, призначені для відстеження здоров’я та фізичної форми людини - використовуються для контролю корів у Шотландії з 2010 року. Розроблений початківцем Глазго Silent Herdsman, нашийник відстежує родючість, відстежуючи активність - корови більше рухаються вони плідні - і використовує це, щоб попередити фермерів про те, коли корова готова до спаровування, надсилаючи повідомлення на свій ноутбук або смартфон. Нашийники, які зараз розробляє ізраїльська технологічна компанія молочних ферм Afimilk після того, як вони придбали Silent Herdsman минулого року, також виявляють ранні ознаки хвороби, відстежуючи середній час, який корова витрачає на їжу та жування, та попереджаючи фермера через смартфон, якщо якийсь із них відхиляється.

"Зараз ми розглядаємо більш тонкі зміни поведінки та те, як вони можуть бути пов'язані зі здоров'ям тварин, наприклад, кульгавість або ацидоз", - говорить Річард Дьюхерст, дієтолог з тваринництва Шотландського сільського коледжу (SRUC) в Единбурзі, який бере участь у дослідженнях для розширити можливості коміра. Вчені розробляють алгоритми для опитування даних, зібраних комірами.

В окремому проекті Дьюхерст аналізує рівень видихуваних кетонів та сульфідів у диханні корів, щоб виявити недоїдання та розпад тканин або надлишок білка в їх раціоні. "Ми використовували мас-спектрометрію з вибраною іонно-похідною трубкою, але є комерційні датчики", - говорить Дьюхерст.

Камери також вдосконалюють виявлення загроз для здоров’я корів. Мастит із запальним станом - часто наслідком бактеріальної інфекції - є однією з найбільших витрат молочної галузі, що спричиняє зменшення виробництва молока або навіть смерть. Тепловізорні камери, встановлені в корівниках, можуть помітити гаряче запалене вим'я, що дозволяє лікувати тварин на ранніх термінах.

Керол-Енн Даті, вчений-дослідник тварин з SRUC, використовує 3D-камери для зйомки великої рогатої худоби у водоймах для оцінки класу туші (оцінки якості вибракованої корови) та ваги тварин. Ці критерії визначають ціну, яку отримують виробники. Знання оптимального часу для продажу дозволило б максимізувати прибуток і забезпечити бійні більш послідовними тваринами. "Це впливає на ефективність загальної ефективності всього ланцюжка поставок, зменшуючи кількість тварин, які не відповідають специфікаціям, що дістаються до бойні", - пояснює Даті.

А дослідники з Бельгії розробили систему камер для спостереження за курчатами-бройлерами у сараях. Три камери постійно відстежують переміщення тисяч окремих птахів, щоб швидко виявити проблеми. "Аналіз поведінки бройлерів може дати попереднє попередження щодо понад 90% проблем", - говорить біоінженер Даніель Беркманс з Університету Лювена. Система моніторингу поведінки продається Fancom, тваринницькою фірмою в Паннінгені, Нідерланди. Дослідники Льовена також запустили монітор від кашлю для позначення проблем з диханням у свиней через відокремлену компанію SoundTalks. Це може дати попередження на 12 днів раніше, ніж фермери або ветеринари зазвичай зможуть виявити проблему, каже Беркманс. Мікрофон, який розміщений над тваринами в загоні, ідентифікує хворих осіб, щоб лікування могло бути цілеспрямованим.

Зараз Berckmans працює над зменшенням розміру монітора стресу, призначеного для людей, щоб він прикріпився до вушної бирки корови. "Чим більше ти напружуєш тварину, тим менше енергії доступно їжі для росту", - говорить він. Монітор проводить 200 фізіологічних вимірювань в секунду, попереджаючи фермерів через смартфон, коли виникає проблема.